ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΗΤΡΑΚΑΣ

Το Εργαστήριο Θεάτρου ΠΑΥΣΙΣ, παράλληλα με την κύρια δράση του, που είναι η μελέτη της Παιδαγωγικής του Θεάτρου και της Εμψύχωσης σε επιστημονικό και καλλιτεχνικό πεδίο, οργανώνει για τα μέλη και τους φίλους της Ομάδας Θεάτρου ΠΑΥΣΙΣ από τον φετινό Ιανουάριο σειρά διαλέξεων και δρώμενων στον Πολυχώρο ΑΙΤΙΟΝ (Τζιραίων 8-10, Μετρό Ακρόπολη, έξοδος Αθ. Διάκου, δεύτερο στενό αριστερά, τηλ: 2130256666), που θα πραγματοποιούνται την τελευταία Πέμπτη κάθε μήνα, με θεματική: Πολιτισμός και Τέχνη.

Σε αυτό το πλαίσιο σας προσκαλούμε την Πέμπτη 26 Μαΐου 2016 στις 7.00 μ.μ., στην πέμπτη συνάντηση της σειράς, στη διάλεξη του κ. Ιωάννη Μητράκα, Βυζαντινού ζωγράφου – Αγιογράφου, με θέμα: «Βυζαντινή Πρωτοπορία».

Ιωάννης Μητράκας

Άρχων Αγιογράφος Οικουμενικού Πατριαρχείου

 ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

 Στις 26/5/2016 στον Πολυχώρο ΑΙΤΙΟΝ στο πλαίσιο των διαλέξεων του Εργαστηρίου Θεάτρου ΠΑΥΣΙΣ του καθηγητή κ. Σίμου Παπαδόπουλου, ο ζωγράφος Ιωάννης Μητράκας θα παρουσιάσει και θα αναλύσει έργα του και θα μιλήσει για την βυζαντινή πρωτοπορία. Ο Μητράκας στο έργο του που εντάσσεται στη νέο-βυζαντινή ζωγραφική εμπνέεται από την ελληνική παράδοση, μυθολογία και ιστορία, θέματα που αποτυπώνει μέσα από μοτίβα της λαϊκής τέχνης και φέρουν τη σφραγίδα των παιδικών βιωμάτων του στη Θράκη. Η εξέλιξη της βυζαντινής ζωγραφικής μέσα από το έργο του καλλιτέχνη και η πρωτοπορία που μπορεί να συντελεστεί μέσα από μια μορφή τέχνης, όπως η βυζαντινή, οι συμβολισμοί και η πνευματικότητα που αποτυπώνονται στο έργο αποτελούν κάποια από τα θέματα της παρουσίασης.

 Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Ο Ιωάννης Μητράκας είναι Θραξ. Σπούδασε στη Σχολή Πρόνοιας της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων και εργάστηκε ως κοινωνικός λειτουργός και Προϊστάμενος Διοικητικο-οικονομικής Μέριμνας στην Ασφάλιση Προσωπικού στη ΔΕΗ.

Από την πρώτη έκθεση των έργων του το 1970 με τη σειρά «Λιγνιτωρύχοι» μέχρι σήμερα είναι διαρκής η παρουσία του με εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2002 ολοκλήρωσε τον τοιχογραφικό διάκοσμο στον ναό του Απόστολου Παύλου στο Σαμπεζύ της Γενεύης. Για τα 2000 χρόνια της Χριστιανοσύνης φιλοτέχνησε τις εικόνες  για τη σειρά γραμματοσήμων του Οικουμενικού Πατριαρχείου που εκδόθηκαν από τα ΕΛΤΑ με τίτλο «Αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων Β-2000 από Χριστού».

Το έργο του διακρίνεται για το γνήσιο προσωπικό του ύφος και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας νέο-βυζαντινής ζωγραφικής, την οποία εξελίσσει δημιουργικά χωρίς να την αποκόπτει από τις ρίζες της. Σε όλο το έργο του ανακαλεί βιώματα και μνήμες από την αγαπημένη του Θράκη, εμπνέεται από την ελληνική ιστορία και μυθολογία, από μοτίβα της λαϊκής τέχνης, από σύγχρονους προβληματισμούς.

Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε 100 εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό: Νέα Υόρκη, Γενεύη, Παρίσι, Σόφια, Φιλιππούπολη, Οικουμενικό Πατριαρχείο, Μεγάλη του Γένους Σχολή και Ζωγράφειο Σχολή Κωνσταντινούπολης. Στην Ελλάδα έργα του βρίσκονται σε δημόσια μουσεία και συλλογές: Εθνική Πινακοθήκη, Βυζαντινό Μουσείο, Μουσείο Μπενάκη, Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, Μουσείο Γουλανδρή, Μουσείο Βορρέ, στην Πινακοθήκη Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε Δημοτικές Πινακοθήκες Αθηνών, Θεσσαλονίκης, κ.ά.στην Πινακοθήκη Lacité etlesnaïfs στο Παρίσι, στην Εθνική Πινακοθήκη Βουλγαρίας.

Τον Νοέμβριο 2015 πραγματοποιήθηκε ημερίδα για το έργο του στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.

Έχει εκδώσει δέκα βιβλία.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s