ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΕΜΨΥΧΩΣΗ 2019-2020

Η Παιδαγωγική του Θεάτρου ορίζει τις αρχές και τους σκοπούς της, στηριζόμενη στα πορίσματα της ψυχολογίας, της παιδαγωγικής και των κοινωνικών επιστημών ευρύτερα. Η ψυχολογική θεώρηση της Παιδαγωγικής του Θεάτρου μάς επιτρέπει να ερμηνεύουμε και να κατανοούμε τη δημιουργία και την εμψύχωση του θεατρικού φαινομένου από την ψυχαναλυτική, φαινομενολογική-ανθρωπιστική, κοινωνικογνωστική και γνωστική του πλευρά. Στο εργαστήριο θεάτρου ΠΑΥΣΙΣ αναπτύσσουμε βιωματικά τη θεατρική εμπειρία που γίνεται αντιληπτή μέσα από τη διαπροσωπική, κοινωνική, στοχαστική, γλωσσική και κιναισθητική διάσταση, που αποτελούν συστατικά στοιχεία της επιδιωκόμενης ‘δραματικής’ ανάπτυξης και μάθησης των συμμετεχόντων.

 

ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΜΕ ΟΜΑΔΑ ΠΑΙΔΙΩΝ-ΕΦΗΒΩΝ ΜΕ ΤΗ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΜΨΥΧΩΤΗ, ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 1 ΩΡΑΣ, ΕΝΩ ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΗ ΔΡΑΣΗ

 

Σκοπός του εργαστηρίου είναι:

 • Να συμβάλει στη δια-προσωπική ανάπτυξη των μελών της Ομάδας.
 • Να αναπτύξει δραστηριότητες αίσθησης, κίνησης, έκφρασης, και να εξοικειώσει βιωματικά τους συμμετέχοντες με τη μέθοδο του Θεατρικού Παιχνιδιού και της Διερευνητικής Δραματοποίησης (inquiry drama).
 • Να παρουσιάσει Θεατρικές Τεχνικές και Παιχνίδια που μπορούν να βοηθήσουν τους εμψυχωτές (εκπαιδευτικούς- φοιτητές) στις καλλιτεχνικές δραστηριότητες, στη διαθεματική εργασία στο σχολείο, στα γλωσσικά μαθήματα και σε θέματα Αγωγής Υγείας (σχολικού εκφοβισμού), Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ειδικής Αγωγής και σε προβλήματα συμπεριφοράς και μάθησης.
 • Να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες με την Παιδαγωγική Θεάτρου σε θεωρητικό επίπεδο.

 

Το εργαστήριο περιλαμβάνει τα παρακάτω θέματα:

 • Θεατρικό Παιχνίδι – Αυτοσχεδιασμός – Διερευνητική Δραματοποίηση (inquiry drama)
 • Θεατρικές Τεχνικές, Λογοτεχνία, Αρχαίο Δράμα και Ιστορία
 • Χρήση Θεατρικών Τεχνικών για την Επικοινωνιακή προσέγγιση στη διδασκαλία της Γλώσσας
 • Ο σκηνικός χώρος και τα αντικείμενα – Επινόηση και σκηνική απόδοση ιστοριών
 • Από το Εργαστήρι της τάξης στη Θεατρική Παράσταση
 • Η διαμεσολάβηση του θεάτρου στην αντιμετώπιση του εκφοβισμού, βίας και παραβατικότητας
 • Η Παιδαγωγική του θεάτρου στην αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς και μάθησης
 • Θεατρικό Παιχνίδι και άτομα με Ειδικές Ανάγκες ή διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/ υπερκινητικότητα ΔΕΠ-Υ
 • Δια-προσωπική ανάπτυξη και Ομάδα
 • Η σημασία και ρόλος του Εμψυχωτή και της Ομάδας

 

Παρακολουθώντας το εργαστήριο θα μπορώ να απαντήσω καλύτερα σε ερωτήματα όπως:

 • πώς μπορώ να κατανοώ τον εαυτό μου ανάμεσα στους Άλλους
 • ποιος είναι ο ρόλος μου ως εμψυχωτή στο εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού / διερευνητικής δραματοποίησης;
 • πώς χρησιμοποιώ τη θεατρική εμπειρία για να κάνω το μάθημα ενδιαφέρον;
 • τι παιχνίδια μπορώ να χρησιμοποιήσω και πώς μπορώ να επινοώ παιχνίδια;
 • πώς διευκολύνω τις ιδέες των παιδιών στο να φτιάχνουν τις δικές τους ιστορίες;
 • πώς μπορεί να με βοηθήσει η ανάληψη ρόλου στη διδασκαλία των γλωσσικών μαθημάτων;
 • πώς εμψυχώνω ομάδες Αγωγής Υγείας (σχολική βία), Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κι άτομα με Ειδικές Ανάγκες;

 

  ΠΟΥ;

Στον Χώρο Τέχνης 14Η ΜΕΡΑ (Καλλιρόης 10, Αθήνα ΤΚ.11743, Στάση Μετρό: Ακρόπολη – Τραμ: Βουλιαγμένης)

 

ΠΟΤΕ;

Διάρκεια εργαστηρίου 14 τετράωρες συναντήσεις (ένα Σαββατοκύριακο το μήνα / σύνολο: 50 ώρες)

 

Έναρξη: 19 Οκτωβρίου 2019

Σάββατα: 10.00 π.μ. – 2.00 μ.μ.

Κυριακές: 10.00 π.μ. – 2.00 μ.μ.

 

Συναντήσεις

19-20/10/2019, 16-17/11/2019, 7-8/12/2019, 11-12/1/2020, 15-16/2/2020, 14-15/3/2020, 4-5/4/2020

 

Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής

 

Υπεύθυνος Εργαστηρίου

 

Σίμος Παπαδόπουλος

Επίκουρος Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Εμψυχωτής Θεάτρου

 

email: sypapado@otenet.gr   ιστοσελίδα: http://simospapadopoulos.com/    fb: https://web.facebook.com/groups/153717491347664/

επικοινωνία: κιν. 6977404705 (κ. Μαρία Βλάχου)

ΜΑΡΙΑ ΑΓΓΕΛΟΥ / 14ηΜΕΡΑ

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Νέο τμήμα αρχαρίων
Τετάρτη 20.00 – 21.30
Παρασκευή 20.00 – 21.30
Σάββατο 15.00 – 17.00

Μεσαίο / Προχωρημένο
Δευτέρα 17.30 – 19.00
Τετάρτη 18.30 – 20.00
Παρασκευή 18.00 – 19.30

 

Εξερευνώντας την έκφραση – Κύκλος μαθημάτων θεατρικής αγωγής για παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών στο δωδεκατάξιο συμπληρωματικό σχολείο ελληνικών “Μανώλης Γλέζος” κατά το σχολικό έτος 2017-2018. Της Λίνας Μπασούκου

Εξερευνώντας την έκφραση – Κύκλος μαθημάτων θεατρικής αγωγής για παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών στο δωδεκατάξιο συμπληρωματικό σχολείο ελληνικών “Μανώλης Γλέζος” κατά το σχολικό έτος 2017-2018. Της Λίνας Μπασούκου

 

 

Με την πάροδο ενός χρόνου και ενόψει της (προσωρινής, ίσως) αποχώρησής μου από τις μονάδες της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης της Ουγγαρίας, ο απολογισμός μιας όμορφης εμπειρίας εκ των πραγμάτων αποκτά ωριμότερα χαρακτηριστικά και αυτή ζητά “από μόνη της”, κατά κάποιον τρόπο, να κοινοποιηθεί σε ένα ευρύτερο κοινό  αποδεκτών.

 

Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε το εργαστήριο θεατρικής αγωγής ως το κλείσιμό του, εφαρμόστηκαν ποικίλες τεχνικές του θεατρικού παιχνιδιού και της διερευνητικής δραματοποίησης, σε μια προσπάθεια να επιτευχθούν στόχοι καλλιτεχνικοί, παιδαγωγικοί, κοινωνικοποιητικοί. Τα παιδιά ξεδίπλωσαν δυναμικά την καλλιτεχνική διάθεση, τη φαντασία και την ευρηματικότητά τους, την καλή τους θέληση για συνεργασία. Κάθε συνάντησή μας, με άξονα τη θεατρική αγωγή, περιελάμβανε παιχνίδια και ασκήσεις σε ενιαία ροή: ασκήσεις χαλάρωσης, παρατηρητικότητας, συγκέντρωσης της προσοχής, εμπιστοσύνης και επικοινωνίας των συμμετεχόντων. Με αφετηρία κάποιο γραπτό ή μη ερέθισμα, δινόταν η δυνατότητα διερεύνησης θεμάτων μέσω αυτοσχεδιασμών, όπου οι συμμετέχοντες υποδύονταν ρόλους που έπλαθαν οι ίδιοι, εμπλέκονταν συναισθηματικά και αλληλεπιδρούσαν.

 

Περιπλανηθήκαμε σε μια πόλη μαγική, ταξιδέψαμε σε μια πολύ ήσυχη θάλασσα, φανταστήκαμε τις μυρωδιές και τα χρώματά τους. Τα ερεθίσματα μας οδήγησαν στο παιχνίδι των μεταμορφώσεων, ταυτόχρονα δώσαμε φτερά στην οικολογική μας ευαισθησία! Γίναμε χελιδόνια, γλάροι, αετοί, κοράκια, σπουργίτια, κουκουβάγιες, δέντρα του δάσους, αλλά και χωρικοί που αντιστέκονται στους κατασκευαστές ενός εργοστασίου στους πρόποδες του βουνού. Τραγουδήσαμε χελιδονίσματα, ζωγραφίσαμε τους μήνες, εξηγήσαμε πώς στη σκηνή το σώμα θα πρέπει να έχει σωστή θέση, το διάφραγμα να είναι ενεργό. Προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε αυτές τις αρχές, ώστε ο λόγος μας να έχει κατάλληλο άνοιγμα, ένταση, χροιά, προβολή. Διαπιστώσαμε πως διαφορετικές ποιότητες δίνουν διαφορετική υπόσταση στον λόγο μας.

 

Με αφετηρία φωτογραφίες παιδιών περασμένων εποχών, φτιάξαμε ιστορίες όπου διερευνήσαμε τους τρόπους που τα παιδιά και οι έφηβοι βιώνουν την καθημερινότητά τους και είδαμε τις ισορροπίες που η σύγχρονη οικογένεια καλείται να διατηρήσει.

 

Τα αντικείμενα στάθηκαν ιδιαίτερα χρήσιμα. Ψάξαμε τι μπορεί να περιέχει ένα φαινομενικά συνηθισμένο καλάθι: ένα δαχτυλίδι, ένα συρμάτινο στεφάνι με λουλούδια, μερικά κέρματα, ένα μισοτελειωμένο σημείωμα; Τι μυστικά μπορούν όλα αυτά να κρύβουν, τέτοια που να μας οδηγούν στις αλήθειες των κατόχων τους; Φτιάξαμε τις ιστορίες και στήσαμε τις απρόσμενες συναντήσεις των ηρώων. Τα παιδιά χρησιμοποίησαν με ευφάνταστο τρόπο να ζευγάρι στραβοπατημένα μποτάκια κι ένα ζευγάρι ψηλοτάκουνες γόβες (καθώς γράφω, με οδηγούν συνειρμικά στη συλλογή διηγημάτων της Άλκης Ζέη “Αρβυλάκια και γόβες”), έδειξαν πώς ένας καθρέφτης που σπάει στον ουρανό φέρνει ταραχή κι αναστάτωση στις ψυχές των ανθρώπων.

 

Το υλικό των κειμένων από την έντεχνη και λαϊκή παράδοση μάς έδωσε την ευκαιρία να αναπτύξουμε τα εκφραστικά μας μέσα και να καλλιεργήσουμε τις ψυχοπνευματικές μας δυνάμεις. Αναπαραστήσαμε θεατρικά τη “Γαλήνη” του Δ. Σολωμού, ερμηνεύσαμε το ποιητικό κείμενο μέσα από τη σωματική και τη λεκτική εμπειρία κατά τη διάρκεια αυτοσχεδιαστικής δράσης. Τραγουδήσαμε τους στίχους σε μελοποίηση Δ. Λάγιου. Επίσης δραματοποιήσαμε μικρή ποιητική σύνθεση από μεταγενέστερους Έλληνες ποιητές, αναμετρηθήκαμε με την πρόκληση να εκφράσουμε διαθέσεις και συναισθήματα όπως θυμό, φόβο, λύπη, απορία, αναζητήσαμε αντικρίσματα μέσα μας και γύρω μας. Επίσης, στην επεξεργασία του παραμυθιού «Η Κυρα-Καλή και οι 12 μήνες» εξερευνήσαμε πολύ δημιουργικά τις μύχιες σκέψεις της Κυρα-Κακής, δίνοντάς της παράλληλα συμβουλές ώστε να βελτιώσει τη ζωή της και τις σχέσεις της με τους άλλους, μέσω της τεχνικής του περιγράμματος του χαρακτήρα. Με την τεχνική της δραματοποιημένης φαντασίας – καθοδηγημένης αφήγησης ζωντανέψαμε τις περιπέτειες του Φρέντυ (Λ. Μπουσκάλια, Η πτώση ενός φύλλου που το έλεγαν Φρέντυ) και με βάση το κείμενο Θα σ΄αγαπώ ό,τι κι αν γίνει της Ντέμπι Γκλιόρι φτιάξαμε παγωμένες εικόνες με οριακές στιγμές αποχαιρετισμού της μάνας από τα παιδιά της. Αναρωτηθήκαμε: Πού πηγαίνει η αγάπη, όταν πεθαίνουν όσοι τη βιώνουν;

 

Σε έναν χώρο όπου  η πρότερη εξοικείωση των παιδιών με το παιχνίδι αποτελεί αφετηρία για τη γνωριμία με τις θεατρικές μορφές και όπου οι παραδοσιακές δομές εξουσίας της εκπαίδευσης εκ των πραγμάτων υποχωρούν, τα παιδιά απελευθερώνουν τη δημιουργικότητά με τρόπο που συχνά μάς εκπλήσσει ευχάριστα. Παράλληλα, η θεατρική εμψύχωση γίνεται εφαλτήριο εσωτερικής αναζήτησης, όργανο αυτογνωσίας για τον εμψυχωτή, καθώς αυτός «μετράει» τα όρια της ψυχραιμίας, της αυτοσυγκράτησης, της προσαρμοστικότητας, της συναισθηματικής ετοιμότητας, της ευελιξίας του, και προ(σ)καλείται διαρκώς να τα τα διευρύνει.

 

 

Λίνα Μπασούκου

 

 

Η Λίνα Μπασούκου είναι μέλος και συνεργάτις του εργαστηρίου θεάτρου ΠΑΥΣΙΣ στην πραξιακή και θεωρητική έρευνα. Το 2017-2018 πραγματοποίησε κύκλο μαθημάτων θεατρικής αγωγής στο δωδεκατάξιο συμπληρωματικό σχολείο ελληνικών “Μανώλης Γλέζος” της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας.

 

               

Στιγμιότυπα από δράσεις των παιδιών με θέμα τη διαφορετικότητα στο σχολικό περιβάλλον και τη ζωή των εφήβων. Συμμετείχαν οι μαθητές Παναγιώτα Λευκέα, Παναγιώτης Λευκέας, Θάλεια Σαϊνίδη, Δάφνη Χριστοφοράτου, Λάζαρος Χριστοφοράτος.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 11/5/2019

Το Σάββατο 11 Μαΐου 2019, 10.00πμ-14.00μμ, στον Χώρο Τέχνης 14Η ΜΕΡΑ, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτό θεατρικό εργαστήριο με θέμα: «Το Θέατρο στην Εκπαίδευση και η Εμψύχωση».
Το βιωματικό εργαστήριο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το σχετικό ετήσιο Πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς 2019-2020 και θα επιθυμούσαν να έχουν μια άποψη για το περιεχόμενο και το ύφος του εργαστηρίου.
Για εκδήλωση ενδιαφέροντος και δήλωση συμμετοχής επικοινωνείτε στο sypapado@otenet.gr
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, καθώς οι θέσεις θα είναι περιορισμένες.

Προς ενημέρωσή σας, επισυνάπτω πληροφορίες που αφορούν στο θεωρητικό υπόβαθρο, το σκοπό και τις θεματικές του εργαστηρίου, καθώς και στις αναμενόμενες δεξιότητες εμψύχωσης.

Χώρος Τέχνης 14Η ΜΕΡΑ (Καλλιρόης 10, Αθήνα, Στάση Μετρό: Ακρόπολη – Τραμ: Βουλιαγμένης)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 16-17/3/2019

Το Σαββατοκύριακο 16-17/3 έγιναν και 2 επόμενα εργαστήρια της σεζόν 2018-2019. Επόμενο εργαστήριο αυτό το Σάββατο 12/4, που θα έχει θέμα «τα προσωπεία»

Παρακαλείστε να φέρετε μαζί σας παλιά ρούχα και παπούτσια, πατατούκες και φθαρμένα παπούτσια. Θα χρειαστούν.  Την Κυριακή 13/4, θα γίνει το επόμενο εργαστήριο. Θα χρειαστεί να φέρουμε παλιά περιοδικά, ότι μπορεί ο καθένας.

 

ΕΛΑΤΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2019 ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΣΑΒΒΑΛΑΚΗ

Ελατού, Φεβρουάριος 2019

22 Φεβρουαρίου του 2019. Ένα ταξίδι στα βουνά της ορεινής Ναυπακτίας, στην πανέμορφη Ελατού, ξεκινάει.

Η φιλόξενη Ελατού περιμένει τη συντροφιά, για να την εξερευνήσει.  Η εξερεύνηση απαιτεί την παρουσία του «άλλου» ως προϋπόθεση. Η πορεία στην Ελατού δεν είναι ποτέ μοναχική. Στην Ελατού συμπορεύεσαι, συνυπάρχεις, συναντάς, συνοδοιπορείς. Για να ανακαλύψεις μαζί με τον «άλλο», να νιώσεις την παρουσία του, να νοιαστείς διακριτικά γι’ αυτόν. Στην Ελατού ποτέ δεν είσαι καλά αν δεν είναι καλά και ο «άλλος».

Καλείσαι να  ψηλαφήσεις τις ομορφιές της μέσα στο σκοτάδι της νύχτας , στη βροχή, στον ήλιο, στο χιόνι. Μπορεί να κουραστείς, μα ποτέ δε θα χαθείς γιατί δεν είσαι μόνος. Ποτέ δε θα κρυώσεις, γιατί θα μάθεις να ανάβεις τη φωτιά, που θα σε ζεσταίνει ακόμα και στους -50 βαθμούς, που σίγουρα θα συναντήσεις στον παγωμένο κόσμο, που έχεις αφήσει για λίγες μέρες, και που όταν θα ξαναβρεθείς ανάμεσά του θα μπορείς να τον αντικρίσεις αλλιώς, με τη φωτιά της ψυχής σου αναμμένη και τη λάμψη της φλόγας στα μάτια σου. Δεν έχει σημασία αν ο κόσμος το καταλάβει. Σημασία έχει η δική σου δύναμη, να μπορείς να σταθείς, να επιβιώσεις, να αισιοδοξείς, να ζεις. Να μπορείς  να κρατάς τη φωτιά σου αναμμένη και να αντέχεις το κρύο.

Καθώς οι σελίδες του βιβλίου «Το κάλεσμα της άγριας φύσης» ακούγονται πάνω στη χιονισμένη κορυφή της Ελατούς, η συντροφιά στέκεται με τα χέρια ενωμένα γύρω από τη φωτιά. Όλοι μαζί την έχουν ανάψει, όλοι μαζί τη συντηρούν, όλοι μαζί αφήνονται να νιώσουν. Με όλες τις αισθήσεις ανοιχτές. Με τη ματιά να φτάνει μέχρι τον Κορινθιακό, τους ήχους της φωτιάς, καθώς καίει  τα ξερά κλαδιά, να σπάνε τη σιωπή, τον καπνό να τρυπάει τα ρουθούνια, το κρύο να κοκκινίζει τα μάγουλα. Μαθαίνεις να πλησιάζεις τη φωτιά, τόσο που να μην καίγεσαι, τόσο που να μην αφήνεις τη δύναμή της να χάνεται. Και νιώθεις τα δάκρυα να τρέχουν, ίσως από τον καπνό, ίσως- ποιος ξέρει;- από κάτι αδιόρατο, που έχει γεννηθεί μέσα σου και που δειλά το ανακαλύπτεις.

Και το ταξίδι συνεχίζεται στην παγωμένη πηγή, που αναβρύζει ασταμάτητα χρόνια τώρα, θυμίζοντας τη ζωή σου, που τρέχει βιαστικά, μα όχι άσκοπα. Γιατί το ρυάκι που έχεις αφήσει πίσω σου έχει ποτίσει στο διάβα του, έχει δροσίσει, έγινε η κοίτη για να ακολουθήσουν και τα νερά των άλλων πηγών, που θα ενωθούν με το δικό σου, για να γίνουν ένα ποτάμι αστείρευτο μέσα στο χρόνο.

Το ταξίδι στην Ελατού τελειώνει. Μα η Ελατού θα υπάρχει μέσα μας. Υπάρχει σε όλους αυτούς που την επισκέπτονται συντροφιά με το φωτισμένο δάσκαλο, τον κ. Σίμο Παπαδόπουλο, που χαράζει την πορεία και κάνει το ταξίδι μαγικό, με το δικό του μοναδικό τρόπο, ως γνήσιος εμψυχωτής.

Όποιος ζήσει στην Ελατού για μια φορά, δεν μπορεί παρά να την αναζητά για πάντα. Δεν μπορεί παρά να κλείνει τα μάτια και να τη βλέπει μπροστά του. Αποτυπώνεται στην καρδιά και στο μυαλό του και γίνεται νοσταλγικά η «Ιθάκη του», όπως τη χαρακτηρίζει ο κ. Σίμος.

Να μας περιμένεις Ελατού! Θα ξανάρθουμε!

ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΣΑΒΒΑΛΑΚΗ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 12-13/01/2019

Το Σαββατοκύριακο 12-13/1/19 έγιναν τα επόμενα εργαστήρια της φετινής σεζόν, που ήταν και τα πρώτα για το 2019! Είχαμε και το κόψιμο της βασιλόπιτας της ομάδας. Το φλουρί ανήκει σε όλη την ομάδα, αφού δεν βρέθηκε ένας τυχερός, που σημαίνει ότι όλοι είμαστε οι τυχεροί του 2019! Επόμενο εργαστήριο αυτό το Σαββατοκύριακο 9-10/2/2019.

ΕΛΑΤΟΥ 22-24/2/2019

ΣΤΑ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ… ΣΤΗΝ ΕΛΑΤΟΥ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ
Η Ελατού είναι μέσα μας, περιμένοντας στωικά να την επισκεφτούμε

ΘΕΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΨΥΧΩΣΗ
ΣΤΑ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ ….    ΣΤΗΝ ΕΛΑΤΟΥ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

Φίλοι μου
Στις 22 – 24 Φεβρουαρίου 2019 (Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή)
προγραμματίζουμε τη χειμερινή εκπαιδευτική εκδρομή του Εργαστηρίου
Θεάτρου ΠΑΥΣΙΣ στην Ελατού της ορεινής Ναυπακτίας.

Παρακαλώ δείτε το συνημμένο δελτίο τύπου – ανακοίνωση
Επίσης, μπορείτε να δείτε οπτικό υλικό με ήχο από παλαιότερο πρόγραμμα
στην Ελατού
https://youtu.be/MZ-4GdAPWPs

ΤΙ ΘΑ ΣΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΕΛΑΤΟΥ;
Σε καλώ να κλείσεις τα μάτια, τώρα. Για λίγο. Όπου κι όπως βρίσκεσαι.
Διαβάζοντας τούτα τα λόγια, καθώς κάθεσαι, πάρε βαθιά ανάσα. Άφησε απαλά
τα χέρια στους μηρούς. Χαλάρωσε τους ώμους. Νιώσε την εικόνα του σώματός
σου κι έλα να ταξιδέψεις νοερά. Άφησε τους ήχους γύρω σου να γίνουν
τοπίο, ολοένα και πιο μακρινό, καθώς μεταφέρεσαι με νου και αισθήσεις
πέρα, ψηλά στο βουνό…

Σε καλώ να ’ρθεις… Σε καλώ να συμμετάσχεις στη δράση, που μπορεί να
εγγυηθεί τη συγκίνηση και το στοχασμό, τη χαρά, τη συμφιλίωση και το
μοίρασμα. Σε καλώ να βιώσεις στην ομάδα μια εμπειρία βαθύτατα μορφωτική,
που θεμελιώνεται στον αντίποδα της συμβατικής θεώρησης και εκπαιδευτικής
πράξης. Μέσα από ασκήσεις, παιχνίδια και δρώμενα, όλα τους μέρος
θεατρικών αναπαραστάσεων στο φυσικό περιβάλλον, θα συναντήσεις και θα
εποικοδομήσεις την απαραίτητη θεωρητική και πρακτική γνώση. Αυτήν που θα
μπορείς πλέον ως εμψυχωτής –σοφός δημιουργός και αποτελεσματικός
δάσκαλος– να την Εμπνεύσεις. Να τη διδάξεις. Να τη μοιράσεις. Στους
μαθητές σου… Στους ανθρώπους…

Για τη διευκόλυνση στην οργάνωση του Προγράμματος παρακαλώ ενημερώστε με
για τη συμμετοχή, τη δική σας, φίλων και συνεργατών σας, μέχρι τη
Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου στο 6977832273

Σίμος Παπαδόπουλος

* θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής
* περιορισμένος αριθμός συμμετοχών
* για πληροφορίες:  sypapado@otenet.gr
* ιστοσελίδα: http://simospapadopoulos.com/ και
http://utopia.duth.gr/~sypapado

Στο κόστος συμμετοχής (150 ευρώ από Αθήνα / από την Περιφέρεια 130 ευρώ,
εφόσον χρησιμοποιήσετε και άλλο μεταφορικό μέσο) , συμπεριλαμβάνονται:
• μετακινήσεις με λεωφορείο
• δύο διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο ‘Η Ελατού’
• πρωινά, γεύματα, δείπνο

ΕΛΑΤΟΥ ΟΡΕΙΝΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ-ΠΡΟΓΡΑΜ

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 9/2/2108 – ΟΜΑΔΑ ΠΛΕΥΣΙΣ

Σας ενημερώνω ότι η ομάδα στις 9 Φεβρουαρίου 2019 στις 9.30 το
βράδυ θα παρακολουθήσει την παράσταση «Personas Προσωπογραφίες σε κυρτό
κάτοπτρο» από την ομάδα «Πλεύσις»,  με μειωμένο εισιτήριο 8 ευρώ. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον
καλό φίλο και σκηνοθέτη της παράστασης Αντώνη Κουτρουμπή. Για συμμετοχή παρακαλώ ειδοποιήστε στο 6977832273 με γραπτό μήνυμα.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο και Κυριακή 9:30
Διάρκεια: 65 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ ολόκληρο, 8 μειωμένο, 5 ευρώ ατέλειες
Trailer παράστασης: https://www.youtube.com/watch?v=gjZifWuowg4

Χώρος Τέχνης 14η Μέρα
Καλλιρρόης 10 Αθήνα 11743 (Μετρό Ακρόπολη, Τραμ Στάση Βουλιαγμένης)
Τηλέφωνα κρατήσεων: 6944242118, 6979976058
Περισσότερες πληροφορίες: Αντώνης Κουτρουμπής 6947517025

prl personas